onsdag 23 maj 2018

Skulle du köpa en begagnad bil av de här? Åter till PU-kalkylenI sju inlägg har vi nu granskat hur den borgerligt-sverigedemokratiska koalition som styrt Skinnskattebergs kommun sedan valet 2014 klarat sin uppgift. Det kan vara dags att sammanfatta:

Sanningen
De borgerliga och Sverigedemokraterna valde fullmäktigeordförande, kommunalråd och kommunstyrelseutskott samt antog budget, hela tiden förnekande att de samarbetade.

Pengarna
Beslut att höja kommunalrådets lön upphävdes av domstol. Trots det fortsatte man att betala ut den högre lönen. Ingen återbetalning förrän efter nästan ett år.

Skolan
Brister i skolan rättades inte till förrän Skolinspektionen hotat kommunen med miljonböter.

Tystnaden
Kommunens politiska och administrativa ledning gör allt för att hindra medborgarna att ta del av kritisk information

Handlingskraften
Mest utmärkande för den förda politiken är initiativlöshet och passivitet

Lagen
Det är inte så noga med att följa lagarna för den populistiska kommunledningen

Rutschbanorna
Men så går det också utför i rankningarna


Vi inledde serien med ett resonemang om PU-kalkylen. Det räcker inte att bedöma politiker och partier efter vad de lovar att göra (U). Man måste också ta hänsyn till hur sannolikt det är att de ska genomföra vad de lovat (P). Om det lovas guld och gröna skogar men det är helt osannolikt att det ska komma att levereras slutar PU-kalkylen på noll. Det är då klokare att välja ett alternativ som kanske inte lovar så mycket men som kan förväntas genomföra sin politik.

Det eventuella genomförandet av löftena ligger ju i framtiden, så det är inte lätt att säga något om hur troligt det är att den utlovade politiken ska bli verklighet. Det enda man egentligen har att gå på är hur de som ställer ut löftena skött sig tidigare. Den här serien har syftat till att ge Skinnskattebergs väljare ett underlag för att göra en sådan bedömning av hur trovärdiga den styrande koalitionen av de borgerliga och Sverigedemokraterna är.

Tidigare inlägg


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar