tisdag 6 februari 2018

Köpa en begagnad bil av dem? Tystnaden


Detta är fjärde avsnittet av den serie där vi granskar hur den borgerligt-sverigedemokratiska majoriteten i Skinnskattebergs kommun har klarat sig under mandatperioden. I kommande inlägg ska vi granska  handlingskraften, lagen och rutschbanan.Kommunens politiska och administrativa ledning gör allt för att hindra medborgarna att ta del av kritisk information

Hösten 2016 bestämde sig Fagersta-Posten för att de två år efter valet skulle se hur det hade gått med vallöftena i de tre kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. I Fagersta och Norberg var det inga problem, men i Skinnskatteberg var det locket på: Kommunledningen förbjöd kommunens anställda att prata med tidningen om vallöftena.

Kommunrevisionen hade sammanställt en rapport om arvodeshärvan. Andra rapporter från revisionen finns på kommunens hemsida, men nu var det stopp. Det här skulle inte medborgarna få läsa. Revisorerna krävde då av kommunstyrelsen att de själva skulle avgöra vad som skulle publiceras på hemsidan. Det var ju inte rimligt att de som granskades av revisionen skulle få bestämma vilken kritik som skulle offentliggöras och vilken som skulle mörkas. Det blev förstås kalla handen. Nu har revisionen istället vänt sig till fullmäktige med samma begäran. Den frågan är inte avgjord ännu, men fullmäktiges ordförande högermoderaten Bo Öberg kallar revisionsrapporterna för ”pajkastning”, så det ser ju inte lovande ut. Det blir nog locket på här också.

Tidigt i våras antog Kommunstyrelsen instruktioner till kommunchefen, Nima Poushin. Av dessa framgick att det bara var han som fick tala med journalister. För övriga anställda var det munkavle som gällde. Nu är det bara det, att ett sådant beslut strider mot Tryckfrihetsförordningen, som är en av Sveriges grundlagar, och som reglerar tryck- och yttrandefriheten, som vi med rätta är stolta över. Återigen tvingades jag ta till överklagandepennan, och bad Förvaltningsrätten att upphäva beslutet. Nu gick det tursamt nog aldrig så långt. När rätten skickade överklagandet för yttrande till kommunen så insåg man sin prekära situation och upphävde beslutet.

Läs mer om försöken att mörka information för medborgarna:


Och läs överklagandet av beslutet om munkavle här.


Tidigare inlägg

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar