onsdag 22 februari 2017

De försvunna köpingarna: Oskarström, Skene och Grebbestad

Det här är det sista avsnittet i succéserien om de försvunna köpingarna. Vi ska här ta oss an försvunna köpingar i Halland, Västergötland och Bohuslän

Oskarström
Sverige har haft två kungar med namnet Oscar. Och det lär till och med vara så att det har fötts en ny medlem av kungahuset med detta namn. Det ligger därför nära till hands att Oskarström i Halland uppkallats efter någon kunglighet. Men icke sa Nicke. Orten fick sitt namn efter bokhållaren Oscar Björkman från Ulricehamn. Nämnde Björkman anlade 1844 ett sågverk på en fastighet som han döte efter sig själv.

Annars är Oskarström mest känt för ett fältslag 1563 som svenskarna förlorade. Erix XIV hade tänkt sig att erövra Halmstad som vi den tiden låg i Danmark. Belägringen av Halmstad misslyckades och den svenska armén drog sig tillbaka. Vid Mared vid gränsen mellan Halland och Småland hann danskarna upp svenskarna som fick på moppe.

På slagfältet gjordes senare en del märkliga fynd. På 1780-talet höggs en ek i skogen ned. Invuxna i eken fann man ett gevär och bredvid ett stående benrangel. Saken förklarades med att soldaten sökt skydd i en ihålig ek och där träffats av en kula. Där ser man.


1905 blev Oskarström municipalsamhälle vilket 1947 ombildades till köping. I samband med den stora kommunslakten på 1970-talet slogs köpingen som 1971 degraderats till vanlig kommun 1974 ihop med Halmstad.
Maredsstenen

Oscar och Hilda Björkman

Kommunalhuset. Modell på arkitekturmuseum
Skene
Också Skene i Sjuhäradsbygden har en krigisk historia och också här handlar det förstås om dansken. På Skene köpings vapen ser vi en borg och ett svärd. Borgen är Örestens fästning som en gång var en av Sveriges två-tre största försvarsanläggningar. Ett antal fältslag ägde rum här och borgen var ömsom i svenskarnas och ömsom i danskarnas händer.

Bland de krigsherrar som var i farten kan man nämna den ökände Valdemar Atterdag, Sten Sture den äldre, Peder Ulfsson och Karl Knutsson Bonde. Allt detta krigande var förstås en plåga för lokalbefolkningen och 1521 gjorde de slag i saken, köpte fästningen och jämnade den med marken.

Vid något av alla danska anfall lyckades danskarna få tag på sonen till den svenske kommendanten som lekte utanför fästningsmurarna. Om inte kommendanten lät öppna porten skulle de ta livet av pojken. Svensken vägrade och sagt och gjort. Pojken blev av med huvudet. Än idag rullar det om nätterna avhuggna huvuden nerför Slottsberget. Där ser man.

Som om Skeneborna inte fått nog av krigiskheter har orten också fostrat den kände folkpartisten och majoren Jan Björklund. Hu!

Köpingen bildades 1951 och upphörde 20 år senare 1971 då den kom att ingå i Marks kommun.

Örestens fästning

Samma fästning men på köpingens vapen

Majoren
Grebbestad
Grebbestad blev redan vid mitten av 1800-talet en bad- och kurort. Det fanns både kall- och varmbadhus. Men speciellt blev orten känd för sin hälsobringande gyttja. Den illaluktande gyttjan hämtades i havsviken och skrubbning med den ansågs kunna avhjälpa allehanda åkommor. Det påstås till och med att man lyckats uppväcka döda med hjälp av gyttjebad. Inte illa.

För att de hjälpsökande enkelt skulle kunna ta sig till kuranstalten inrättades 1911 Sveriges första motordrivna busslinje mellan Grebbestad och Tanums station.

1890 bildades ett municipalsamhälle i Grebbestad och 1929 hade det upphöjts till köping. Köpingen försvann dock redan i den första kommunindelningsreformen då den 1952 uppgick i Tanums kommun. 

Första bussen

Gyttjebad
Tidigare inlägg i serien ”De försvunna köpingarna”
Stockholms län 
Södermanlands län, Västmanland och Dalarna
Gävleborgs län 


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar