fredag 19 augusti 2016

Avesta Art 2016

Dagsregn. Omöjligt att påta i trädgården. Så det fick bli årets utflykt till Verket i Avesta. Vi brukar vid sådana tillfällen äta lunch på Värdshuset Engelbrekt i Norberg, men tänkte att vi skulle pröva något nytt: Köket i gränden, granne med Verket. Redan hemsidan såg misstänkt ut. Man möts av ett specialerbjudande inför "Alla hjärtans dag". Oklart vilket år. Jo, det var KK. För Köket i gränden alltså. Så lunch fick intas på den gamla klassikern "Dalahästen" istället.

Dalahästen
Så åter till verket. Årets Avesta Art går under rubriken "Struktur". Så här beskrivs temat på utställningens hemsida:

Avesta Art 2016Avesta Art 2016 belyser just strukturer och dess många facetter. Exempel som gestaltas är strukturer relaterat till det sociala, till samhälle, språk, naturvetenskap, textur, teknik, makt och kön. Det speglar det sätt vi dels organiserar världen, gör verkligheten mer begriplig, kategoriserar, klassificerar, skapar mönster och når förståelse men fungerar såväl som inkluderande även exkluderande och normgivande
Starkast intryck gjorde virkdrottningen Olek (Agata Oleksiak) med det bombade hemmet, kompletterat med en videoinstallation som illustrerade hur idyllen såg ut före bomben och när explosionen kom. Här handlar det i termer av utställningens tema om en struktur som upplöstes.

Olek
Sen fanns det en del gamla bekanta som Kjell Engmans glaskonst och så förstås Sonja Nilssons läbbiga "Korridoren", En kul installation, egendomligt nog placerad utanför toaletten, var Robert Brecevics interaktiva "Män som faller".

Kjell Engman


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar