onsdag 22 oktober 2014

Folkpartiet och Sverigedemokraterna i samarbete i Skinnskatteberg

I onsdags förra veckan meddelade de rödgröna som fått fler platser i Skinnskattebergs fullmäktige än de borgerliga att de inlett samverkan för att styra kommunen i minoritet. Folkpartiets Carina Sandor kontrade snabbt med att de borgerliga inte skulle acceptera ett rödgrönt minoritetsstyre. Istället avsåg man att ta makten i kommunen med hjälp av Sverigedemokraternas röster.

Om Fp i Skinnskatteberg förverkligar detta har de passerat en gräns. Hittills har inställningen från de demokratiska partierna varit att inte samverka med SD. Efter valet 2010 hade inget av blocken majoritet i riksdagen. Den gången var alliansen större än de rödgröna. De rödgröna släppte då fram en borgerlig minoritetsregering. Efter årets val är situationen omvänd. De borgerliga har då accepterat den rödgröna minoritetsregeringen.

I Västerås var SD efter förra valet vågmästare. Eftersom de rödgröna var större än de borgerliga blev det rödgrönt minoritetsstyre. Efter årets val är den situationen oklar i tre av Västmanlands läns kommuner. I Västerås och Kungsör har man valt en lösning med blocköverskridande majoriteter. Den dörren stängdes på ett tidigt skede i Skinnskatteberg. Både S och V har försökt få till en blocköverskridande majoritet i kommunen. Detta möttes av kalla handen av Carina Sandor som förmodligen redan då hade en uppgörelse klar med SD.

De rödgröna förklarade då att de som största block var beredda att ta ansvar för kommunen. Medvetna om att de skulle komma att styra i minoritet förklarade de att de skulle söka breda lösningar under valperioden. Inte heller någon sådan hand sträcker Carina Sandor ut. Enda rimliga tolkning är att hon är säker på sin allians med SD.


Saken kommer att ställas på sin spets på måndag den 27 oktober när fullmäktige ska välja ordförande. Båda blocken, S+V+Mp och Fp+M+C+SD, säger sig då lansera varsin kandidat. Om inte Skinnskatteberg ska utmärka sig som den kommun som först släpper in SD i styret står hoppet till demokratiskt sinnade borgerliga ledamöter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar