torsdag 9 augusti 2012

Ödemarken brer ut sig: Nu kommer apoteksdöden!


När de borgerliga privatiserade Apoteket lovade de att det skulle bli fler apotek. Jag och många med mig tvivlade. Men vi fick tji! Det blev faktiskt fler apotek, åtminstone i städerna. Och det blev inte som vi hade trott apoteksdöd på landsbygden. Kul att de borgerliga fick rätt över vänsterns dysterkvistar. Den fria marknaden var tydligen melodin för apoteken, så nu går man vidare med precis samma modell för privatisering den här gången av bilprovningen.

Hur kunde vi ha så fel? Kan det kanske bero på att staten höjde bidragen till apoteken med en halv miljard om året för att de säljer receptbelagda läkemedel? Och kan det kanske bero på att det ingick i villkoren för dem som köpte statliga apotek att de inte fick lägga ned några apotek före mars 2013?

Om det nu var de höjda statliga bidragen och förbudet att lägga ned apotek som gjorde att det inte blev färre utan fler apotek – skulle man inte då kunna säga att marknaden fick kraftig konstgjord andning? Fri marknad med konstgjord andning med skattepengar är tydligen den borgerliga melodin! Det har till och med blivit så lukrativt att driva apotek att man kan slussa vinster till skatteparadis. Åtminstone två av de privata apoteksbolagen – Apotek Hjärtat och Medstop ägs av riskkapitalister, vars affärsidé är att smita från skatt genom att skicka vinster till skatteparadis.

Vad som händer efter mars nästa år får vi nu en fingervisning om när Kronans Droghandel hotar att lägga ned 33 apotek på landsbygden om inte bidragen av skattepengar blir ännu större. De andra rövarkapitalisterna har inte sagt något ännu, men det finns väl ingen anledning att tro att de ska vara mer godhjärtade mot landsbygdsbefolkningen än det delvis kooperativa Kronans Droghandel.

Om det vill sig väl kan det bli ett apoteksombud i någon livsmedelsaffär eller bensinmack istället. Statliga Apotekets skyldighet att ha apoteksombud i glesbygden ska förlängas till sommaren 2015. I bästa fall kan alltså privatiseringen av apoteken innebära att fullskaliga apotek läggs ned på landsbygden och ersätts med en möjlighet att lämna recept och hämta medicin på macken. Sedär det var väl en väldig framgång!

1 kommentar:

  1. Som en kommentar till ovan så kan jag meddela att apoteksbranchen idag lider av en kraftig överetablering och att de apoteksbolag som kraftigt expanderat behöver dra tillbaka sina positioner för att inte gå omkull.

    //N

    SvaraRadera