tisdag 21 september 2010

The Skinnskatteberg recount

Spänningen stiger. Ett 40-tal bortdömda röster till Skinnskattebergs fullmäktige ska godkännas vid den s k onsdagsräkningen. Troligen står sig valnattens resultat med en rödgrön majoritet. Men man vet aldrig. Dags för tumhållning!


Ett antal röster från södra kommundelen med valsedlar som avser Köpings kommun istället för Skinnskattebergs kommun blev underkända vid räkningen på valnatten. Orsaken till att det blev så här var enligt valnämndens ordförande i en radiointervju att sossarna centralt hade skickat ut valsedlar efter postnummer. Eftersom delar av den södra kommundelen har Kolsva (som ligger i Köping) som postadress fick invånarna där Köpings valsedlar. Och sen använde de dessa när de röstade. Valnämndens ordförande mindes inte riktigt, men han trodde att det också kunde finnas underkända Köpingsvalsedlar från andra partier.

Nu ska de underkända rösterna godkännas vid onsdagens räkning. Sossarna fick sista mandatet och står alltså i tur att förlora det. Om det nu inte stämmer att det var sosseröster som blev underkända förstås. I tur att ta ett nytt mandat står vänsterpartiet som bara behöver två röster till. Sen kommer miljöpartiet med åtta röster och folkpartiet med elva röster.

Det finns alltså en teoretisk risk att majoriteten förändras till 15-15 mellan blocken med en nynazist som vågmästare. Men i ett ögonblick av sällsynt klarsyn accepterar folkpartiets Carina Sandor i en radiointervju om det inte skulle bli borgerlig majoritet: "Det är demokratins spelregler". Hon har som bekant inte varit så bekymrad över demokratins spelregler tidigare.

Hon framställs nu som hjältinna. Ingenstans har folkpartiet ökat så mycket som i Skinnskatteberg. Det förtjänar att påminnas om att av folkpartiets ökning med sex mandat beror fyra på borgerlig kannibalism - det har gått ut över kompisarna i moderaterna, centern och kristdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar