Midsommarafton. Idag kryddar vi brännvinet med pors, som ger en kärv och manlig smak.
Så här skriver Nationalencyklopedin om pors:
pors (medellågty., ett ord av oklart ursprung), Myri´ca ga´le, art i familjen porsväxter. Det är en uppemot 1,5 m hög buske med 3-4 cm långa, starkt doftande, grågröna och mot spetsen tandade blad. Blommorna (april-maj) är enkönade och sitter i hängen; arten är vanligen tvåbyggare. Frukterna, nötterna, sitter i kottelika samlingar. Arten är amfiatlantisk och växer i täta snår på stränder och i myrar på näringsfattigt underlag, i Sverige allmänt norrut till Gästrikland och norr därom mer eller mindre sällsynt.
Under medeltiden omtalas pors i vin som läkemedel. Redan i äldre bronsålder användes pors till smaksättning av öl, att döma av analyserade ölrester i bl.a. Egtvedgraven i Danmark. Även sedan humle blivit känd som ölkrydda fortsatte man att smaksätta öl med pors.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar