lördag 30 maj 2009

Grattis Anders Borg, du vann! Volvoarbetarna tar smällen

* I slutet av april bröt förhandlingarna mellan Volvo och metallfacket om lönesänkningar samman (se mitt inlägg ”Marxistisk grundkurs” den 24 april).

* Som ett brev på posten varslade Volvo för tredje gången arbetare och tjänstemän vid Volvo Powertrain om uppsägning.

* I slutet av förra veckan hade facket ändrat sig. Nu blir det ett avtal om lönesänkning. Företaget tar tillbaka varslet.

Varslet påminner starkt om en stridsåtgärd från arbetsgivarens sida.

Vad är det nu som har hänt? Om varslet hade gått till uppsägning hade de uppsagdas inkomstminskning delvis täckts av A-kassan. När arbetarna nu istället har gått med på permittering får de ingenting från A-kassan, utan de får ta den ekonomiska smällen själva. Grattis Anders Ponytail Borg! Där slapp du en utgift.

Men möjligen har du bitit dig själv i hästsvansen. Lägre inkomster för arbetarna medför lägre inkomstskatter, lägre momsintäkter och lägre arbetsgivaravgifter. Lägre inkomster för arbetarna medför lägre köpkraft och därmed minskad verksamhet i handeln och servicenäringarna. Då blir det mer uppsägningar där och ännu lägre skatteinkomster. Allt det där fanns redan i grundkursen i nationalekonomi. Sov du då lille Anders? Eller kom det först sedan du hoppat av dina studier?

Sett ur företagets synvinkel är det logiskt att försöka sänka kostnaderna när efterfrågan viker. Men i ett samhällsperspektiv blir det förödande. Volvo hade i och för sig haft råd att ta ett samhällsansvar eftersom de delade ut 4 miljarder till aktieägarna. Fast nu var ju de pengarna borta.

Den enda som då kan ta ett ansvar för samhällsekonomin är staten. Det ansvaret tar inte den borgerliga staten. Ansvarslöst Borg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar