tisdag 29 september 2015

De försvunna städerna: I polkagrisens land

Gränna i norra Småland har en alldeles annorlunda historia än Djursholm som var först ut i serien om de försvunna städerna.. Djursholm var en 1900-talsskapelse medan Grännas anor som stad går tillbaka till 1600-talet. Greven Per Brahe d y utfärdade 1652 stadsprivilegier för Brahe-Grenna. Det var med andra ord greven i grevskapet Visingsborg, och inte kungen som utfärdade stadens stadsprivilegier. I detta avseende var Gränna unikt eftersom Brahe var en av två grevar som hade rätt att utfärda stadsprivilegier. 1693 fick staden också kungliga stadsprivilegier.

1971 var det slut på det roliga. Då slogs Gränna samman med Jönköpings kommun. Folkmängden är ungefär 2 500 vilket bara är knappt två procent av hela kommunens befolkning.

Alldels spårlöst har inte Gränna försvunnit administrativt. Inom Jönköpings kommun finns det ett kommundelsråd för Gränna. Rådet har dock ingen beslutanderätt och ingen egen förvaltning utan är bara ett rådgivande organ.

Gränna är väl framförallt känt för polkagristillverkningen. Amalia Eriksson fick 1859 tillstånd av magistraten att tillverka polkagrisar. Resten är historia. Idag finns ett dussintal polkagrisbagerier i Gränna och varje år anordnas VM i polkagrisbakning.

Men viktigast av allt är ändå att det var här som Karl Edvin Bäck som liten pilt vid förra sekelskiftet äntrade ångbåten till Stockholm. Det skulle gå 60 år innan han återsåg Gränna.

Tidigare inlägg i serien ”Försvunna städer”

Fd Gränna rådhus, fd Hotell Brahe
Polkagrisar

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar