onsdag 19 augusti 2009
Rönnbärssnapsen klar
Nu är rönnbärsbrännvinet klart! Ett milt, mandeldoftande ljust rött brännvin, men som ändå har lite bett!
För övrigt uppmärksammar Nisse mig på att Ernst Kirchsteiger i sitt TV-program på TV4 kryddat brännvin med giftig skvattram och påstått att han använt pors (se Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5662446.ab
Hemskt! För ytterligare inlägg om Ernst Kirschsteiger se den 21 juni.
Sjögren (1997) skriver om skvattram: "Förr berättades till och med att älgtjurar gärna berusade sig genom att beta av denna giftiga växt." Han citerar också äldre källor som uppger att älgen "...under brunsten (betar) Squattra (Ledum palustre), hvaraf dess hetsighet och vildhet under denna tid tros ökas".
Nej tacka vet jag pors: "Det bör särskilt undertrykas att porsbrännvinet har en stark och angenäm doft. Man känner sig förflyttad till bäckar, mader eller sjöar, där porsen doftar starkt i vårskymningen" (Sandklef 1961). Och inte minst rönnbär: "Det friskt syrliga rönnbärsbrännvinet förefaller mig ... vara en utmärkt apéritif" (Sjögren 1997). Syrén (1995) rekommenderar: "Njut ... denna ljusröda dryck, smuttvis och rumstempererad".
Referenser
Sandklef Albert 1961 30 sorter kryddat brännvin Stockholm: Fabel
Sjögren Bengt 1997 Brännvinskryddor i skog & mark Stockholm: Norstedts
Syrén Gunnar 1995 Att krydda brännvin Borgholm: G Syrén
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar