fredag 11 april 2025

Glöm inte stenöknarna

Skinnskattebergs kommun är Bergslagens hjärta – en plats där djupa skogar, glittrande sjöar och trolska myrmarker skapar en perfekt miljö för friluftsliv och naturupplevelser. (Naturkartan. Naturguide till Skinnskatteberg)

 

Stenöken vid Uttersberg

Skinnskattebergs kommun omfattar 718 hektar. Av den ytan är 83,6 procent skogsmark, d v s 600 hektar. På sajten ”Hotad skog” redovisas dom avverkningsanmälningar som kommit in till Skogsstyrelsen dom senaste tolv månaderna. Det visar sig att det (per den 6 april) har kommit in 74 anmälningar från skogsägare i Skinnskatteberg. Anmälningarna omfattar 197 hektar. Det är en tredjedel av Skinnskattebergs ”djupa skogar” som hotas att omvandlas till stenöknar.

Dom största anmälningarna finns dels öster om Långsvan i trakten av Rölö, Långnäla och Hålsbo, dels i Krampenområdet i väster. Störst av alla anmälda avverkningar är en på 17 hektar. Det motsvarar 170 000 kvadratmeter, eller med ett populärt mått 31 fotbollsplaner.

För fyra år sen drabbades vi i Västanhed av skogsödeläggelsen. Vår ”djupa skog” omvandlades till stenöken och ofattbara mängder med ris, som trots skogsägarens löften om att det skulle bli ”fint att ströva i området” i praktiken gör det omöjligt att beträda marken. Jag skrev om våldtäkten på skogen här på bloggen när det begav sig. Markägaren i det fallet var Uppsala Akademiförvaltning som sköter om donationer till Uppsala Universitet. Det fanns en opinion i Uppsala mot att universitetet, där det bedrivs forskning om hållbarhet och biologisk mångfald på många håll i landet lät sig till en del finansieras av skogsskövling. Detta föranledde också en stort uppslagen nyhetsartikel i Upsala Nya Tidning.

Största skogsägaren i Skinnskattebergs kommun är annars statliga Sveaskog, ansvarig för en stor del av skövlingen. I övrigt är skogsägarna i kommunen mest privatpersoner, ofta dock med kopplingar till bolag i branschen.

 

2 kommentarer: