söndag 27 januari 2013

Slutet på 130 år av kooperationI vår stänger Coop sin sista butik i Surahammar. Därmed är 130 år av konsumentkooperation slut på orten. Det var 1882 som Surahammars Arbetares Handelsaktiebolag bilades. Theofil Öberg beskriver bildandet i sin klassiska historieskrivning om Sura socken:

Och det var för att vinna någon lättnad i sitt ekonomiska betryck betryck, som dessa arbetare – till en början på enklaste sätt – sammanslöto sig för att genom samköp förbilliga anskaffningen av matvaror och andra livsförnödenheter.

Handelsbolaget övertog 1898 den handelslägenhet som sedan 1857 fanns vid Blåsbacken nära Nybygget. Efter få år fick man istället hyra en affärslokal i ett nybyggt hus vid järnvägsstationen. 1925 bildades en konsumtionsförening som anslöt sig till Kooperativa Förbundet. Konsumtionsföreningen övertog Handelsbolagets butik och verksamhet. 1933 öppnades nästa butik, vid Köpmangatan. 1950 övertogs Mjölkcentralens mjölk- och brödbutik vid Östergatan. Öberg konstaterar i början av 1950-talet:

Affärsverksamheten har städse lämnat överskott, som också på det hela taget varit i jämnt stigande.

Men nu är det slut. Efter flera år av dålig lönsamhet har Coop centralt beslutat lägga ned butiken i Surahammar.

”Vårt fokus ligger på utveckling” säger Christine Kullgren, pressansvarig på Coop i ett mejl till tidningen Handelsnytt.

Bevare den kooperativa rörelsen för en sådan utveckling!
Surahammars Arbetares Handelsaktiebolags första butik


Referens

Theofil Öberg (1953) Sura socken – En historisk framställning, Surahammar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar