måndag 23 september 2013

Flera flugor i samma smäll

Vi har varit i Stockholm i helgen. På lördag träffade vi Doris och hennes familj. På kvällen var vi på centraleuropeisk restaurang vid Nytorget. Själv åt jag Schweinehaxe. Den var ungefär lika stor som Doris. På söndag var det fyraårskalas för Julian med familj som var på tillfälligt besök i Hjorthagen. Också Linnea och hennes mamma hade kommit ner för att fira.

Hipp hipp hurra! Länge leve Julian!

Doris påklädd för att gå på restaurang på Nytorget
Födelsedagsbarnet själv. Nöjd och belåten. Hurra igen!
Lillebror Ruben mal i sig tårta

och sammaledes kusin Linnea

Tidning stulen i Västanhed idag



Dagens tidning var stulen! Läget för år 2013 är nu följande: Det har gått 266 dagar sedan årsskiftet. Av dessa har det funnits tidning i brevlådan på utgivningsdagen i 180 dagar, vilket motsvarar 67,7 procent.

Utdelningsstatistik för DN år 2013 hittills:


Antal dagar
Procent
- tidningsfria dagar
8
3,0
- lördag-söndag, tidningen kom på måndagen
67
25,2
- lördag-söndag, tidningen kom inte på måndagen
3
1,1
- vardagar, utebliven tidning
8
3,0
Dagar med tidning på rätt dag
180
67,7

fredag 20 september 2013

Ny bok om politiskt beteende i storstadsregioner



Vid ett möte i Stuttgart den 28 september 2002 bildades forskningsprojektet ”International Metropolitan Observatory”. Initiativtagare var Vincent Hoffmann-Martinot (Sciences Po Bordeaux) och Jefferey Sellers (University of Southern California). I en första bok 2005 redovisades storstadsregionernas förändring – metropoliseringen – i femton länder.

I en andra etapp har projektet studerat konsekvenserna av metropoliseringen på väljarnas beteende – valdeltagande och partival. Denna andra etapp rapporteras i en nyutkommen bok ”The political ecology of the metropolis”. Projektet har arbetat med en operationalisering där storstadsregioner definieras som funktionella regioner med minst 200.000 invånare. Med denna definition har Sverige tre storstadsregioner: Stockholm, Göteborg och Malmö. Analysenheterna har varit kommuner, vilket med de tillämpade definitionerna innebär 39 kommuner i Sverige. Totalt undersöks 175 storstadsregioner i elva länder med tillsammans 13.300 kommuner.

En viktig slutsats av boken är att partivalet förutom att avspegla skillnader mellan klasser, mer eller mindre tätbefolkade områden och regionala etniska traditioner också påverkas av intressen, tillgångar och kulturell praktik som finns på speciella platser i storstadsregionerna. Högerpartier är starka i välbärgade delar av storstadsregionerna där mobiliseringen är mycket starkare än i regionernas fattigare delar, där vänsterpartierna har sitt traditionella fäste. Också vänsterpartierna får stöd i de välbärgade stadsdelarna, men det handlar då om kosmopolitiska och kulturliberala värden snarare än om de ekonomiska frågorna. I de fattiga förorterna försvagas vänstern av en reaktion mot denna innerstadsvänsters kulturradikalism. Denna reaktion skapar en grogrund för högerextrema partier.

I kapitlet om Sverige som jag skrivit tillsammans med Daniel Kübler från universitetet i Zürich konstaterar vi att i de svenska storstadsregionerna bestäms valdeltagande och partival i särskilt hög grad av den socioekonomiska sammansättningen i regionens olika delar. Men även här har platsspecifika förhållanden betydelse. Det handlar i stor utsträckning om boendeformer. I förortskommuner som domineras av en stor andel egenägda bostäder finns de starkaste fästena för de nyliberala strömningarna, antiglobalism och kulturkonservativa värderingar.




Referenser

Vincent Hoffmann-Martinot & Jefferey Sellers (red) (2005) Metropolitanization and Political Change Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften

Jefferey M Sellers, Daniel Kübler, Melanie Walter-Rogg & Alan Walks (red) (2013) The political ecology of the metropolis. Metropolitan sources of electoral behaviour in eleven countries. Wivenhoe Park, Colchester: ECPR Press

lördag 14 september 2013

1001 skruv




Eller efter närmare bestämt 1030 skruvar och 280 löpmeter trallvirke. Äntligen har verandan fått ett ståndsmässigt golv. Enligt en anteckning i almanackan fick jag leveransen från brädgården den 18 april. Det har med andra ord tagit ganska precis fem månader. ”Vad är det som tar sån tid?” är en fråga som jag ofta fått. Efter att ha försökt slingra mig med förklaringar om arbetets komplexitetsgrad har jag nu kommit på det rätta svaret: Det är allting annat som tar sån tid. Men nu är golvet på plats.

torsdag 12 september 2013

Vill Sverigedemokraterna bränna synagogor?



Det är kyrkoval på gång. Valdeltagandet brukar inte vara så imponerande. I förra valet röstade 11,8 procent av de röstberättigade. Sverigedemokraterna försöker nu utnyttja det låga valdeltagandet, som gör det lätt att bli invald, för att skaffa sig en plattform. P4 Västmanland intervjuade idag Ann-Christine From Utterstedt, förstanamn på SD:s valsedel i Västerås stift till kyrkomötet.

-          I Sverigedemokraternas Sverige vill vi bara ha kristna kyrkor.

Intervjuaren undrar om det skulle innebära att man ska slå igen moskéer och synagogor.

-          Det här är en svår och djup fråga. Det behöver jag sätta mig in i lite mera.

From Utterstedt är alltså inte säker på sin sak. Det skulle kunna hända att svaret blir att moskéer och synagogor måste stängas. Hennes förebilder i Tredje Riket var mer säkra på sin sak. Här brinner synagogan i Bamberg under Kristallnatten 1938.

måndag 9 september 2013

Inte ett ruttet lingon

Och inte ett färskt lingon heller för den delen. Och inte ett spår av trattkantareller i detta missväxtens år. Däremot blev det en trevlig korvgrillningsstund vid Bredtjärns strand i går eftermiddag.


söndag 8 september 2013

Strövtåg: Älvstenen



En älvsten eller älvkvarn är en sten med en offergrop. Man offrade i älvkvarnar för att bota de sjukdomar som man trodde orsakades av älvor. Man tillverkade små dockor av bland annat hår, naglar och delar av kläder från den sjuke. Dessa dockor offrades på en skålgropssten under tre torsdagskvällar i rad. I samband med detta smordes även skålgroparna med ister, talg eller smör. Man kunde även offra knappnålar och mynt i skålgroparna.

I åssluttningen nedanför väg U-596 mellan Karmansbo och Västanhed finns en älvsten. I Riksantikvarieämbetets databas Fornsök finns följande berättelse om älvstenen på Köpingsåsen:

F. byggmästaren Oskar Melin, f. 1898 i Karmansbo, uppger att hans faster, Frida M, i slutet av 1800-talet, led av skrofler (angrepp på halsens lymfkörtlar av tbc-baciller). För att bota åkomman tog man hår och naglar och lade i gropen. Hr Melin har också i sin barndom lagt nålar i gropen på fullt allvar. Han hyste då rädsla för stenen.

Älvstenen. I rollen som älva: Ingrid.

Strövtåg i Hedbygden

Det här är det sjätte inlägget i succéserien ”Strövtåg i Hedbygden”. På kartan markeras Älvstenen med 6. Tidigare inlägg har handlat om ”Galgbacken” (1), ”Vattenfallet som kom av sig” (2), ”Storsvindlaren”  (3), ”Flygplatsen” (4) och ”Knopptorpet” (5). 

 

onsdag 4 september 2013

September



I år hör vi Billie Holiday sjunga Kurt Weills fina ”September Song”. Lyssna gärna också på tidigare års septemberpojkar och –flickor: 2012 Olavi Virta,  2011 Django Reinhardt
2010 Sarah Vaughan  och

söndag 1 september 2013

Många ville läsa om den mystiska mittpunkten



Dags att summera trafiken i augusti. Karibackabrännvinet fortsätter att intressera. Det var det mest visade inlägget i juni, juli och augusti. Månadens stora bubblare är reseberättelsen från Svartådalen upp från ingenstans till andra plats på tio-i-topp. Månne är det den mystiska mittpunkten som lockar?

Totalt var 464 besökare inne på sidan i augusti (431 i juli) varav 342 (292) unika. Genomsnittligt antal visade sidor per besök var 1,55 (1,43) och genomsnittlig tid per besök var 93 (73) sekunder. Regelbundna besökare kom från Sverige, Finland, USA, Tyskland, Spanien och Polen. Ströbesökare kom från Danmark, Filippinerna, Grekland, Kanada, Lettland, Schweiz, Storbritannien och Tjeckien.

De tio mest visade inläggen under augusti:

5. Tyska posten (ny)