söndag 31 oktober 2010

Råttan upp på första plats

Trafiken på webplatsen har gått ned efter valrörelsens rusning. Antal besökare i oktober 580 (1.049 i september) varav 348 (792) unika besökare; 1,54 (1,61) sidor per besök; 79 (58) sekunder per besök. Regelbundna läsare finns i Sverige, Finland, Danmark, Norge och Tyskland. Ströbesökare har under månaden kommit från USA, Spanien, Frankrike, Ryssland och Israel. I söktoppen går "Råtta" upp på förstaplatsen. Andra på listan är Carina Sandor, Per Engdahl, Harald Mix och Jesus. De tre sista är nya för månaden, men har varit med på topplistan tidigare.

  1. Råtta (2:a i september)
  2. Buss 500 (3:a9
  3. Läskiga skogen (ny)
  4. Carina Sandor (4:a)
  5. Partitest (1:a)
  6. Per Engdahl (ny)
  7. Harald Mix (ny)
  8. Jesus rensar templet (ny)

lördag 30 oktober 2010

Hej tomtegubbar slå i glasen!


Så var julbrännvinet påsatt:

  • En halv flaska brännvin
  • Rätt så mycket kumminfrön
  • Några nypor anisfrö
  • En skvätt flytande honung
  • Några strimlor citronskal
  • Likaledes apelsinskal
  • Några bitar stjälk av rödkvanne

fredag 29 oktober 2010

Ofrivilliga (?) roligheter

Majsan i Hummelstabaren när hon undrade om Inkan fått tillräckligt många potatisar:
- "En del tanter vill ha sex"
Trädgårdsexperten Per Bürger i radion som svar på en fråga om blomman behövde vattnas:
- "Känn efter med fingret där nere om det är fuktigt"
VPK Storstockholms årskonferens 1991 när K skulle strykas i partinamnet:
- "Kan du som är emot k:t räcka upp handen och du som är för k:t kan sätta ner handen"

torsdag 28 oktober 2010

Då var det klart med koalitionsbildningen i kommunerna

Efter en inte alldeles lättolkad flerpartiöverenskommelse som ger Socialdemokraterna kommunalrådsposten i Norberg är det klappat och klart med koalitionsbildningen i de västmanländska kommunerna. Det blir rött styre i samtliga kommuner: Socialdemokratiska kommunstyrelseordförande överallt utom i Fagersta förstås där Vänstern regerar vidare. Landstinget och två kommuner byter från borgerligt styre. Utfallet i Västmanland illustrerar tudelningen av Sverige, där de borgerliga vinner statsmakten genom att ta storstäderna, framförallt Stockholm.

Beskedet från Norbergs kommun kom i Radio Västmanland kl 13.31 idag:
"Alla partier i Norberg utom Sverigedemokraterna har gått samman i en överenskommelse om hur den politiska organisationen ska se ut. Socialdemokraterna får de viktiga och utslagsgivande ordförandeposterna i kommunstyrelsen och fullmäktige. Arne Pettersson, ordförande för S i Norberg, intervjuas av Camilla Olsson/SR Västmanland. 2010-10-28.

– Situationen är inte solklar med den mandatfördelning vi har i fullmäktige. Ingen har majoritet, säger Arne Pettersson, ordförande för Socialdemokraterna i Norberg.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern och Moderaterna har kommit överens om att Socialdemokraterna får ordförandeposterna i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Åsa Eriksson (S) blir ordförande i kommunstyrelsen och Sten Nordström (S) ordförande i kommunfullmäktige.

Ordförandeposterna är viktiga eftersom ordföranden har utslagsröst vid omröstningar.

Nuvarande lösning är endast organisatorisk överenskommelse. När det kommer till ställningstagande i politiska sakfrågor så blir det en öppen fråga.

Om inte Sverigedemokraterna lyckas besätta sitt mandat i fullmäktige, vilket mycket tyder på, kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att kunna styra tillsammans.

De två partierna har tillsammans har 15 platser i fullmäktige och oppositionen 15, men då har alltså Socialdemokraterna utslagsröst i å med att ordföranden är Socialdemokrat.

Oppositionen bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet får två ordförandeposter i de kommunala utskotten."

Det är inte helt klart hur man ska förstå överenskommelsen. Samtliga partier anser sig ha vunnit. Men en tolkning är att det blir en minoritetskoalition av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som kommer att styra. Det har varit tydliga motsättningar mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det var Vänsterpartiets gruppledare som hutade åt Åsa Eriksson för lösmynthet häromdagen. Vänsterns Kent Persson har tidigare i valrörelsen stått för uttalanden som kan tolkas som att han är emot en rödgrön koalition. Den 4 september publicerades ett gemensamt samarbetsuttalande från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det är dags att summera valets efterbörd i de västmanländska kommunerna. I nio av de tio kommunerna och i landstinget blir det socialdemokratiska styrelseordförande. Den tionde kommunen är Fagersta där Vänsterpartiets Stig Henriksson regerar vidare som om inget hänt.

I samtliga kommuner (utom Fagersta som har ett enpartistyre) blir det koalitioner. Vanligast är någon kombination av de rödgröna partierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet). I två kommuner (Arboga och Sala) ingår ett lokalt parti i koalitionen. I två kommuner (Arboga och Kungsör) har Centern bytt sida och ingår i majoritetskoalitionen. I Kungsör handlar det enbart om valteknisk samverkan utan sakpolitiska överenskommelser, vilket innebär att styret i kommunen blir ett socialdemokratiskt minoritetsstyre.

Den styrande grupperingen har majoritet i landstinget och samtliga kommuner utom Västerås och Norberg, samt som sagt i Kungsör om vi bortser från valkartellen. I fyra av de majoritetsstyrda kommunerna är koalitionen överstor, d v s den innefattar minst ett parti som inte behövs för att få majoritet.

Det slutliga utfallet i Västmanlands län innebär att hela länet får ett rött styre om än i lite olika konstellationer. Landstinget, Västerås och Sala har bytt från borgerligt styre till rött. Det har med andra ord gått alldeles annorlunda än i landet som helhet. Bakgrunden är att de borgerliga har vunnit makten i staten genom att vinna i storstadsregionerna, speciellt i Stockholm. Den västmanländska utvecklingen illustrerar tydligt hur Sverige faller sönder politiskt.

tisdag 26 oktober 2010

Röd(grönt) i Kungsör?


Fem veckor efter valet går koalitionsbildningssäsongen i de västmanländska kommunerna mot sin fullbordan. Kungsör svängde under helgen från blåsvart till röd(grönt) minoritetsstyre. I Norberg är det locket på. Ledande sossepolitiker får åthutning för lösmynthet.

I fredags var de borgerliga (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) beredda att ta över makten i Kungsör. Med 17 mandat var de största politiska block. Sossarna som ensamma utgjorde det andra blocket har 13 mandat. Men båda var långt från majoritet. Så minoritetsstyre skulle det under alla omständigheter bli. De borgerliga lämnade enligt uppgifter i media i fredags "en begäran till fullmäktiges ordförande att få ta över makten nästa period." Vad en sådan begäran, eller ansökan som vissa medier kallade den, skulle innebära är helt oklart. Jag har i alla fall aldrig hört talas om något liknande.

Men segerns sötma var kortvarig. På måndagen släppte Centern bomben. I utbyte mot sex suppleantplatser i nämnderna hade man kommit överens om att rösta på sossarna. Nu stod det 17-17. Enligt uppgifter i medierna igen så kan sossarna också räkna med röststöd från Vänstern och Miljöpartiet. Då är saken biff. Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Pelle Strengbom får 20 röster mot Moderaternas Stellan Lunds 17 (eller 19 om också nynazisterna röstar på honom).

Men Stellan Lund ger inte upp. Han tror att han trots allt kan få majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott:

"Däremot skulle alliansen få majoritet i de minsta beslutsorganen som kommunstyrelsens arbetsutskott..."
(Bärgslagsbladet 25/10 2010)

Hur han kan tro det är lika obegripligt som att tro att fullmäktiges ordförande efter ansökan fattar beslut om nästa mandatperiods majoritet. Den gruppering som har majoritet i fullmäktige får förstås majoritet i KS. Och den gruppering som har majoritet i KS får förstås majoritet i KSAU. Nej Stellan - i den här omgången är du nog rökt.

Men det kan förstås komma andra tider. Det finns ingen politisk överenskommelse mellan de rödgröna majoritetspartierna. De kallar det "valteknisk samverkan". Så det kan kanske gå att få majoritet i enstaka frågor under mandatperioden. Men det förutsätter att Centern röstar ihop med Moderaterna. Och det verkar osannolikt. Hatet är starkt mellan de båda partierna. I Centerns pressmeddelande om uppgörelsen med Socialdemokraterna passar man på att ge en släng åt Stellan Lund:

"Lite anmärkningsvärt är också att Stellan Lund som vi förmodar gör anspråk på posten som nytt kommunalråd, valt att inte ens delta i diskussionerna med Centerpartiet.

Under valrörelsen har Kungsörsalliansen inte tagit någon kontakt med Centerpartiet eller gjort några försök till en gemensam diskussion om politiken. Vi har uppfattat att de snarare bemött oss som en ”yttre fiende” än som en möjlig samarbetspartner."

Jag kan inte kungsörspolitiken, men det förefaller lite eljest med en ledande politiker som har grava vanföreställningar om beslutsprocedurerna och som tidigare under koalitionsäsongen inte dragit sig för att slänga ut krokar till nynazisterna.

I den andra kommunen som släpar efter i förhandlingarna - Norberg - är det locket på. En bra informationskälla har varit Åsa Erikssons blogg. Åsa är sossarnas kommunalrådskandidat. Men i fredags fick hon en åthutning i en kommentar från signaturen Pratima på bloggen:

"Ibland kära Bloggare! är inte bloggen det smartaste sättet att söka information på. Vi som håller förhandlingar bestämmer själva när vi går ut med information till media och sociala medier. Ansvaret på bloggaren är rätt stort -.missbruka det inte är väl ett gott råd. "
När man börjar få goda råd är det nog dags att göra som man blir tillsagd!

För övrigt bör väl noteras att Fredrick Federley inte är Kungsörs störste son (i själva verket är han född i Munktorp). Från Kungsör kom också Thor Modéen.

torsdag 21 oktober 2010

Rödgrön specialvariant klar i Arboga


Idag blev det klart med koalitionsbildningen i Arboga kommun. Det blir en variant av rödgrön koalition där Centern får stå för det gröna inslaget.

Den nya koalitionen bildas av Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet och det lokala Omsorgspartiet. Miljöpartiet hamnar, som man kanske kunde förutse efter tidigare uttalanden, utanför. Majoritetskoalitionen får 22 av fullmäktiges 41 mandat.

Hur det går för den "ofrivillige sverigedemokraten" har inte rapporterats. Länsstyrelsen hade lottat fram Per Holfve, som i en intervju med Arboga Tidning den 28 september sa "Jag kommer inte att ta platsen i fullmäktige. Jag var med förut men kan inte stå för deras program." I tur stod folkpartisten Hans Hagelin, som funderade på om han skulle tacka ja, men ansluta sig till folkpartigruppen i fullmäktige.

De enda kommuner i länet där konstitueringen inte är klar ännu är nu Kungsör och Norberg.

tisdag 12 oktober 2010

Rödgrön västmanländsk koalitionssäsong

Konstitueringen av kommunstyren i de västmanländska kommunerna är inte riktigt klar ännu. Det finns fortfarande några lösa ändar. Men i huvudsak ser det ut att bli rött eller rödgrönt styre i de flesta kommuner efter valet.

I Fagersta fortsätter vänsterstyret. Vänsterpartiet får 20 av fullmäktiges 35 mandat. De borgerliga får nöja sig med fem mandat. Stig Henriksson sitter säkert kvar i kommunalrådsstolen.

I landstinget (40 av 77 mandat), Hallstahammar (27 av 45), Skinnskatteberg (16 av 31), Surahammar (24 av 39) och Köping (28 av 49) blir det rödgröna majoritetsstyren. I landstinget innebär detta maktskifte, medan det i huvudsak är befintliga majoriteter som fortsätter i de övriga kommunerna. Vi kan lägga märke till att folkpartiets höga svansföring i Skinnskatteberg kapitalt misslyckades. Visserligen gick folkpartiet framåt, men huvudsakligen genom borgerlig kannibalism. Läs om de stöddiga folkpartisterna i Skinnskatteberg här.
I Köping innebär valresultatet att Elizabeth Salomonsson om hon sitter kvar hela mandatperioden har varit kommunalråd i 31 år. Ett svårslagbart rekord.

Norberg är inte riktigt klart, men det ser ut som om förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet håller på att gå i lås. De grönröda får då majoritet med 20 av 31 mandat i fullmäktige. Men det har inte varit självklart att det ska gå så. Vänsterpartiets Kent Persson som tidigare har lett en så kallad regnbågskoalition i Norberg sa i en radiointervju före valet: "...en av våra grundläggande värderingar när det gäller Norberg, är att inget politiskt parti sitter ensamt på sanningen...I en liten kommun är samarbete det avgörande och därför vore det fel att binda upp sig före ett val"

En pikant detalj i Norbergsvalet är att folkpartiets Christer Filipsson på sina valaffischer försökte "göra en Stig".



Men det gör inte så mycket tyckte Stig: "Jag och Christer har ju varit med i samma parti för 20 kilo sen."

I Sala blir det maktskifte. Efter att det nya lokala partiet Salas Bästa valt sida blir det ett majoritetsstyre med de rödgröna och Salas Bästa (24 av 45 mandat). Därmed blev det exit för Carola Gunnarsson, centerpartistiskt kommunalråd sedan 2003 och vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

I Västerås blir det maktskifte. Den tidigare majoriteten bestod av de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet. Vartåt det lutade kunde man ana redan före valet när Miljöpartiet bytte sida. Nu blir det ett rödgrönt minoritetsstyre med 20 mandat mot de borgerligas 28 och 3 nynazister.

Arboga ser inte ut att vara helt klart. Det lutar troligen åt rött eller rödgrönt styre, om i majoritet eller minoritet ännu lite oklart. Socialdemokraterna och Vänstern som styrt tidigare fick 19 mandat mot de borgerligas 17. Sen kompliceras bilden av Miljöpartiet med två mandat, Sverigedemokraterna med två och Omsorgspartiet med ett mandat. Det är inte självklart att komplettera vänsterkoalitionen med Miljöpartiet, anfört av förra FI-politikern Susanne Linde, som enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Olle Ytterberg under perioden fört en "borgerlig politik". En ytterligare pikant detalj är att nynazisterna bara hade ett namn på valsedeln. Efter att tre framlottade kandidater som skrivits in på valsedeln av en väljare var tackat nej har budet gått till Hans Hagelin. Han är emellertid folkpartist. Hur den ofrivillige sverigedemokraten ställer sig är ännu inte känt. Om han tackar ja och ansluter sig till Folkpartigruppen får de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet 20 mandat - ett mer än vänsterpartierna, men ändå inte majoritet.

Kungsör ser ut att bli den enda kommunen där de borgerliga tar över. Kommunen har förra perioden styrts av en Socialdemokratisk-Centerkoalition. Valet var förödande för Centern som förlorade hälften av sina platser. Centern har nu bestämt sig för att ställa sig utanför blockpolitiken. Koalitionen med sossarna var ju uppenbart inte lyckosam och Centern och Moderaterna i Kungsör är som hund och katt och kan inte regera ihop. Som läget är nu har de borgerliga (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) 17 mandat, Socialdemokraterna 13. Så är det ett helt gäng vågmästare: Centern med 4 mandat, Vänstern och Sverigedemokraterna med 2 mandat vardera och Miljöpartiet med 1 mandat. De borgerliga har lagt ut krokar urskillningslöst till både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De utesluter inte ens nynazisterna. Men däremot har det inte varit några inviter till Centern. För ögonblicket pekar allt på att det blir ett minoritetsstyre med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

onsdag 6 oktober 2010

Alabama song


Lotte Lenya sjunger O Moon of Alabama från operan Staden Mahagonnys uppgång och fall (Brecht & Weill). Frågan är om inte detta är något av det bästa av Kurt Weills penna.

måndag 4 oktober 2010

Mera valnytt


Ja, så var valresultatet klart i överborgmästarvalet i Potsdam. Den socialdemokratiske kandidaten Jann Jakobs vann med 60,8 procent över Vänsterns Hans-Jürgen Scharfenberg som samlade 39,2 procent av rösterna. Resultatet var väntat. De 25 procent av väljarna som i första valomgången lagt sina röster på borgerliga eller gröna kandidater måste ju ta vägen någonstans. Runt 75 procent av dem tycks ha lagt sina röster på SPD, eller kanske snarare mot Linkes kandidat. Hans verksamhet under DDR-tiden lär nog ha skrämt bort en del borgerliga väljare, även om verksamheterna inte var någon hemlighet. Han publicerar dem själv på sin hemsida.

I Skinnskatteberg är det nu klart med majoritetsbildningen. Det blir en rödgrön styrande koalition av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Däremot måste jag rätta en uppgift från förra rapporten Sheila kommer bara in i fullmäktige som suppleant. Hon fick visserligen 16,3 procent av miljöpartirösterna vilket borde ha kvalificerat henne (det krävs minst fem procent). Men jag måste med skammens rodnad på kinderna medge att jag glömt bort regeln om att det ska vara minst 50 röster. Det var bara 22 röster som utgjorde de 16,3 procenten.

Däremot kryssade Fralle in sig i Köpings fullmäktige med 100 röster, vilket utgjorde 14,88 procent av de vänsterpartistiska rösterna. I Köping blir det en förstärkt rödgrön majoritet med 28 mandat (förra mandatperioden 27) mot de borgerligas 18 (en minskning från 20).

söndag 3 oktober 2010

Julian på svamptur

Förhoppningsfulla svampplockare vid Bredtjärn, Krampen

Trattisar

Svarta trumpeter


Efteråt i bastun

fredag 1 oktober 2010

Väldigt sug efter partitest

Valrörelsens slutskede innebar ett väldigt sug efter test om vilket parti man borde rösta på. Sidan om partitest visades ett ökande antal gånger med klimax på lördagen före valet. Intresset för valet drog också med sig en allmänt ökande trafik på sajten under september (augustisiffrorna inom parentes): Antal besök 1.049 (442) varav unika besökare 792 (203); antal sidor per besök var 1,61 (1,50) och den genomsnittliga tiden för ett besök var 58 sekunder (67 sekunder).

Också i söktoppen avspeglas intresset för valet och kommunalpolitiken med "partitest" förstås i den absoluta toppen åtföljt av "råtta", "Carina Sandor" och "Kommunalval".

  1. Partitest (ny)
  2. Råtta (ny)
  3. VL buss 500 (ny)
  4. Carina Sandor (6)
  5. Kommunalval (ny)
  6. Folkpartiet Skinnskatteberg (ny)
  7. Färna portar (1)
  8. Personrepresentativitet (ny)